Moje skromno, nadasve žensko, mišljenje

“Naša generacija je postaje toliko zauzeta pokušajima da se dokaže da žene mogu raditi ono što muškarci rade, da su one izgubile svoju jedinstvenost. Žene nisu stvorene da rade sve što rade muškarci. Stvorene su da rade sve što muškarci ne mogu raditi.”

Jednom davno prije par dana bila jedna ja i vozila se autobusom. Razmišljala sam o onome o čemu razmišlja svaka normalna tinejdžerka; globalnom zatopljenju. Decembar, a u podnožju planine sama bljuzga koja služi tome da uništi moje pomno birane odjevne kombinacije… namjerno!

Uglavnom, vozimo se dede, nane, ostali školarci i ja. Bus je, po običaju, stao na jednoj stanici i prizor na njoj mi je privukao pažnju. Bilo je tu jedno 6-7 muškaraca i jedna djevojka. Ona je, naravno, slika i prilika moderne djevojke. Traperice, duboke čizme (one k’o u Petra Pana), jaknica i neizostavni asesoar u vidu bič fejsa… hoću reći, ful mejkapa.

Činjenica koja je meni privukla pažnju je da je sve i jedan muškarac ušao u bus prije nje, dok je ona čekala red. Nijedan nije ustupio prolaz.

Pogodite šta mi je palo na pamet? :DD

FEMINIZAM. 😀

Al’ ne zato što mislim da su muškarci svinje.

Feministice su te koje stalno traže isti položaj žene (nepravedno koristeći termin “ista prava” – ali to je već druga priča) kao kod muškaraca. Evo, ova ženska je, po meni, dobila to… a vjerujem da bi mnoge feministice koristile ovakav primjer kao argument protiv muškaraca koji ugrožavaju jadne žene…

Ali, realno gledajući, u glavama tih muškaraca nju ništa ne stavlja na mjesto bića kojemu je potrebno da ga se propusti. Ona je ta koja je medijski, i kako sve ne, ispromovirana kao jako, sposobno biće koje umije da se brine o sebi, baš kao i svaki od njih. I da nosi hlače. I šta sad?

Ipak joj se treba ustupiti prolaz? Šipak.

S druge strane, postoje gnjide, u odijelu muškarca, koje iskorištavaju žene fizički, psihički i emotivno za pokvarene ciljeve svoje gotovansko-narcisističke naravi. I opet tu feminizam nije pomogao. Opet su žene donje zbog etikete koja im je nataknuta na čelo i kaže da mogu sve što muškarac može, a uz to moraju biti najljepše, najzgodnije, bez dlake na tijelu, našminkane i obučene po zadnjoj modi i, naravno, da vjeruju u sebe i nipošto si ne traže mane.

Helou?

Kome je učinjena usluga s ovakvim jednim pokretom?

Oh, da… kozmetički proizvodi, solariji, šoping centri sa svim dućanima donjeg i gornjeg rublja u kojima se prodaju sve vrste sprava (prerušenih u odjeću) za isticanje “poželjnih dijelova tijela” i sakrivanje nedostataka, klinike za plastičnu i korektivnu kirurgiju za one koje žele ići korak dalje, meni-pedi… Popis ne prestaje ovdje, ali shvaćate poantu. Svi oni zarađuju na tome što žene ne vole same sebe i što nisu dovoljno dobre sebi onakve kakve već jesu, nego pristaju na zahtjeve za promjenama koje bi ih učinile više ženama… i još to nazivaju brigom za sebe.

Žalosno…

Pogrešno je kriviti muškarce za ovakvo stanje kod žena. Zapamtite, oni ionako mogu iskoristiti samo ono što im mi ponudimo. *zli smiješak*

Al’ eto… mi biramo teže puteve koji su nas doveli ovdje gdje jesmo… nažalost.

One thought on “Moje skromno, nadasve žensko, mišljenje

  1. Što smo tražile to smo i dobile! Jedno, Jadno, veliko ništa. 🙂
    Nikada, nigdje na planeti muško i žensko neće biti isto rangirano. To je i ćoravoj kokoški do sada valjda jasno. Nek mi ne zamjere feministice, ali je tako. Traženje nekih istih prava , pogotovo u Bosni možemo objesiti mačku o rep, a više ta uzrečica ne igra ulogu, sad možemo reći da mogu objesiti na svoje vještačke guzove i vještačke sise. Ajd bar im je to feminizam dao. Da budu “napredne” i “nazadne” kako god da ih pogledaš, sa koje god strane. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *